View Single Post
Stary 01-04-2016, 11:50   #267
ignas
ford::advanced

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?

Widzę, że temat oleju zamienił się w wątek o benzynie...

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ależ odniosłem się, to co piszą na etykiecie to jedno, a to co masz w silniku to drugie, przeczytaj jeszcze raz to co jest wyżej napisane a potem jeszcze raz i jeszcze raz
Kolego, nie odniosłeś się w żaden sposób. Piszesz ciągle o bazach, a mnie interesuje jakość i parametry produktu finalnego, czyli oleju silnikowego.

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
liczy się baza i to jest wyznacznik ceny, kiepska baza, niska cena
wy się podniecacie liczbami na etykiecie, lepkością, indeksem, temperaturą płynięcia... to podaje każdy producent

a czemu na etykiecie nie ma bazy ? a bo bazę trzeba wyszukać już znacznie głębiej, zazwyczaj na rosyjskich forach to można wyciągnąć, producentowi to nie na rękę
Liczby na etykiecie podaje każdy producent, bo to są parametry określające właściwości produktu finalnego - oleju silnikowego, a nie jego poszczególnych składników. Dane te są wypisane, aby można było porównywać produkty między sobą.

Ja skupiłem się na parametrach dwóch olejów przeznaczonych do mojego silnika. I wniosek jest jeden: Castrol ma lepsze parametry niż Millers - to mówią liczby podane przez samych producentów. Więc pytaniem otwartym pozostaje jedynie, czy jest to różnica, która ma znaczenie w praktyce. Koniec, kropka.
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem