View Single Post
Stary 02-04-2016, 00:53   #86
adios_pl
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Denso - rozbudowa - krok po kroku

@Dmger Chińskie elektroniczne cuda z aliexpress zakupione i czekam na dostawę. Generalnie będzie tanio (~40 dolarów, nie wliczając kamery i Raspberry PI, przekaźników sterowanych z Raspberry PI/Arduino, które posiadam), ale z wymianą wyświetlacza i digitizera na taki o wyższej rozdzielczości, oraz z podpięciem się do CAN busa i napisaniem oprogramowania (to już zacząłem robić).

De facto z modułu Denso będę głównie korzystał z systemu audio(włącznie z obsługą radia) i modułu klimatyzacji. Generalnie wszystko nasłucham z Can busa, czasochłonne, ale czysto statystyczne zajęcie.

Sam wyświetlacz Denso Toshiby jest bardzo specyficzny, dlatego postanowiłem go wymienić. Przyjmuje sygnał RGBs co jest bardzo niespotykane, z drugiej strony daje możliwość łatwego wpięcia się bezpośrednio z którego jednak zrezygnowałem.

Denso będę traktował jako jedno z wejść dla nowego wyświetlacza (który będzie obsługiwał HDMI(Raspberry PI), VGA1(Denso), VGA2(złącze w kabinie), AV1(źródło PAL lub NTSC), AV2(nie planuję, ale może jakiś wideorejestrator)), aczkolwiek nie mam zupełnie pojęcia jak Denso zachowa się po zwiększeniu rozdzielczości(być może będę musiał używać dwóch digitizerów, ale są rezystancyjne więc nie powinno być problemu). Wejścia przełączane pilotem + panelem z przyciskami.

Jak przyjdą części to podłączę i założę zapewne nowy temat, bo ta modyfikacja będzie znacząco odbiegać od tej z tego wątku, więc nie ma sensu rozmywać tematu.
adios_pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem