Wibracje silnika przy określonych obrotach.
Cześć,
jeżdżę Focusem Mk2 1.8TDCI od 3 lat. Zachowywał się bardzo dobrze od samego początku. Niestety, ostatnio pojawił się problem, którego nie mogę zdiagnozować. W skrócie - auto zaczyna dostawać sporych wibracji w okolicach 1000-1200 obrotów. (Zaobserwowane głównie na jałowym biegu, niezależnie od tego czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie). Czuć je również podczas normalnej jazdy.
Dodam, że samochód ma obecnie ok. 132000 przebiegu, ostatnio wymieniony był rozrząd (ale te wibracje miały miejsce jeszcze przed wymianą), wyczyszczony EGR, regularnie wymieniane wszystkie elementy eksploatacyjne, oleje, filtry itp.
Serwisuje go od początku u lokalnego mechanika, który jest sprawdzony i uczciwy. To co wiem, że sprawdził, to:
1. Komputer (żadnych błędów)
2. Wtryski (nic nie wskazuje na ich zużycie)
3. Poduszki silnika
Dodam, że auto jeździ w porządku, przyspiesza normalnie, "zbiera się" bardzo dobrze. Wydaje mi się, że ma jakby odrobinę wolniejszą reakcję na gaz, jeśli nie jest utrzymywany na poziomie ~1300 obrotów (kiedy chcę np. dynamicznie ruszyć).
Co to może być? Co ewentualnie mam jeszcze sprawdzić? Proszę Was o pomoc i jakieś rady!
|