Temat: [Focus 2004-2008] Jazda bez korka oleju i biały dym
View Single Post
Stary 04-04-2016, 23:15   #7
haj
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Focus
Silnik: 100km
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Jazda bez korka oleju i biały dym

Cytat:
Napisał mick1973 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź czy nie ubywa Tobie płynu chłodniczego jak przybywa oleju i dymi z wydechu na biało.
Dymił tylko przez niedzielę. Dzisiaj zarówno z wydechu jak pod silnikiem jest już ok. Wydaje mi się, że nie nie ubyło płynu chłodniczego, olej także wygląda jak olej a pod korkiem nie znalazłem nic czym mógłbym posmarować kromkę chleba.

Będę obserwował stan płynu chłodniczego. W tym momencie na bagnecie olej sięga do "łuku" nad skalą. Nie wiem czy zacząć panikować i odessać go jakąś strzykawką, czy może na razie zostawić i sprawdzać płyny i stan oleju na bagnecie?

Zastanawiam się nad winowajcami.

Jeśli to nie płyn chłodniczy (przekonamy się) to co? Samochód jeździ głównie na LPG a ono chyba by się nie skraplało tak do wnętrza silnika? Na benzynie jeżdżę tylko do rozgrzania - trudno mi powiedzieć czy wszystko idzie w pracę i ciepło czy część leci do oleju - nie znam spalania Pb.
Mam tez inny trop. Moje LPG ma system lubrykacyjny. Coś mu się stało jakiś czas temu i nie działał. Przy wymianie akumulatora w sobotę, monter pomajtał mi połowę zawartości komory silnika, powymontowywał połowę plastików (nie mieścił mu się aku). Po tym wszystkim zabrałem go na porządki pod maską z myciem i tą nieszczęsną dolewką oleju. Znów tym razem ja pomajtałem trochę butelką z lubryfikantem. O dziwo zaczął działać. Sęk w tym, że wypił całe 400ml płyny w jeden dzień!
Słowem - w sobotę zaczął kropić do "pigułki" a w niedzielę, po myciu i przejażdżce zauważyłem, że jest pusta butelka.

Może to jest powód zwiększenia się ilości oleju na bagnecie? Na razie dokręciłem go na "ledwo kropi" ale może zakręcić go zupełnie? Czy możliwe jest by dostawał się do oleju? W sumie powinien być tylko w wtryskiwaczach i cylindrze :/

Może mam powypalane gniazda i rozregulowane zawory? To ten przeklęty silnik na szklankach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Klekocze mi przeogromnie i troszeczkę faluje na luzie.

Boże słodki studnia bez dna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

http://tnij.org/d6awq9p
haj jest offline   Odpowiedź z Cytatem