View Single Post
Stary 06-04-2016, 12:30   #1
Czaja95
ford::average

Imię: Mikołaj
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Zbyt duża turbodziura, długa reakcja na gaz-1.6 tdci

Witam
Moje auto to Focus mk2 2007r. 1.6 TDCi 109KM
Używałem szukajki, przeglądałem podobne wątki, ale niestety niewiele pomogło.
Stara turbina miała już duży luz na wirniku (była zwyczajnie zużyta), więc została wymieniona na regenerowaną (dostałem 2 lata gwarancji, protokoły z wyważania itp)... mimo że stara turbinka była zużyta to od 1500rpm auto dosyć żwawo przyspieszało, lecz "nowa" turbinka pracuje dosyć dziwnie... Dodam, że auto ponad pół roku stalo, co tydzień odpalane i jeżdżone kilka kilometrów (był zwyczajny brak funduszy na naprawę).

Mianowicie, zwykle przy przyspieszaniu do 2300-2500rpm auto jest mułowate, długo się zastanawia, nie "wciska" w fotel mimo że jest to zakres max momentu obrotowego. Powyżej wspomnianych wyżej obrotów następuje (i to nie zawsze niestety) dosyć brutalny przyrost mocy i wtedy auto zbiera się do samego końca tak, jak powinno. Niestety, o ile na trasie jest to jeszcze znośne, to w mieście już niekoniecznie, zwłaszcza przy chęci włączenia się do ruchu, zmiany pasa czy szybkiego przeskoczenia na "późnym żółtym" przy trzymaniu auta w zakresie 1500-2200rpm.

Mam dosyć, zwłaszcza że by w miarę sprawnie jeździć to deptam i spalanie nie jest zbyt fajne... a wyprzedzanie w trasie to mordęga, kiedyś TIRy wyprzedzałem 5 biegu od 80km/h, teraz na 4 biegu i to muszę się na swoim pasie rozpędzać żeby w miarę sprawnie owy manewr wykonać. Posiadam też 90 konnego focusa tddi, ktory jest rakietą, szatanem, formułą 1 w porownaniu do tej Foki i zbiera się od samego dołu, gdzie kiedyś takie porównanie było wręcz śmieszne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- Przepływomierz przeczyszczony, nawet po odpięciu bez zmian
- EGR sprawny (na komputerze pokazuje, że prawidłowo się otwiera i zamyka
- Filtr paliwa wymieniony (wcześniej był błąd zbyt niskiego ciśnienia paliwa, teraz jest już wszystko w porządku, układ paliwowy wydolny)
- Nie słychać nigdzie przedmuchu, syczenia.
- Elektrozawór również wg mechanika działa prawidłowo.
- Check się nie pali
- DPF sprawdzony, również wszystko z nim ok

W sobotę planuję z kolegą pojeździć z podpiętym komputerem i wtedy może coś się okaże. Mimo wszystko liczę na jakieś sugestie, może ktoś miał podobny problem. Na próbę zaślepię też w sobotę EGR by sprawdzić czy to coś da. Możliwe, że to wina samej turbiny? Czy gdyby była źle zregenerowana, to dawałaby taki przyrost mocy i normalne użytkowanie na wysokich obrotach?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Czaja95 ; 07-04-2016 o 08:01
Czaja95 jest offline   Odpowiedź z Cytatem