View Single Post
Stary 06-04-2016, 20:49   #369
ignas
ford::advanced

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?

Cytat:
Napisał grzegorzyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No . I coraz ciekawiej.
Ciekawe z tym marketingiem na forach.
Naprawdę nie wiadomo w co wierzyć (...)
Kolego, trzeba wybrać olej zgodny z normą producenta - informacje o niej masz w instrukcji obsługi (jeśli jej nie posiadasz możesz ją pobrać ze strony Forda).
I druga bardzo ważna rzecz: trzeba pilnować terminów zmian oleju (przebieg/czas - co nastąpi szybciej), skracając interwały zmian w przypadku trudnych warunków eksploatacji (np. jazda tylko w ruchu miejskim).
I to wszystko :-)

Cytat:
Napisał grzegorzyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) zawsze byłem zwolennikiem oleju syntetycznego .Nie interesowało mnie co to jest olej HC , zawsze myślałem że 5W to jest już olej syntetyczny. Teraz trochę szerzej otworzyłem oczy.
Cała sprawa z syntetykami to kwestia semantyki - nawet najwięksi "eksperci" forum przyznali, że nie istnieje olej syntetyczny (w myśl prawodawstwa niemieckiego) dla normy Forda 913-x. Ale powtarzam: syntetyk/technologia syntetyczna to tylko kwestia semantyki.

Olej musi spełniać normę producenta auta (silnika). Marka i model (czasem jeden producent ma kilka produktów spełniających daną normę) jest kwestią wtórną - można kierować się sentymentem, ceną, opiniami naganiaczy na forach, zdaniem mechanika lub po prostu rzucić monetą ;-)

---

Cytat:
Napisał fordes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) jestem zwolennikiem szkiełka i oka i to co mówi nauka bardzo się przydaje ale są granice (...)
To co mówi nauka owszem, bardzo się przydaje (z zastrzeżeniem kolegi, że są granice), ale niestety specjalizacją naukową największych "ekspertów" na tym forum jest marketing/czarny PR ;-)

Cytat:
Napisał fordes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam ale musiałem
Każdy głos rozsądku jest na wagę złota :-)

Ostatnio edytowane przez ignas ; 06-04-2016 o 21:49
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem