kończący się DPF skutki
Witajcie,
Czy przytkany lub prawie przytkany DPF może powodować pojawiającą się na czerwono usterkę silnika i odcięcie mocy?
pacjent : focus mk2 109 km 1.6 tdci
Oddałem mechanikowi samochód jakiś czas temu z problemem przy odpalaniu. Czasem odpalił za pierwszym, ale się podławił... czasem za drugim....
auto miało pełną moc na każdym biegu działało w pełni poprawnie (poza tym odpalaniem) Myślałem, ze to akumulator (bo miałem stary) - mechanik wymienił świece (twierdził, że spalone) i akumulator i walczył długo z jakimś modułem sterującym świecami? twierdzi, że ten moduł wymienił.
Po wymianie świec i akumulatora (z 60 ah na 80ah), modułu sterującego świecami pojawiała się po ok 60 km jazdy usterka silnika i zupełne pozbawienie mocy.
Mechanik wziął ponownie auto stwierdził, że to coś z temperaturą i zegarami oraz DPF. Na zegarach stwierdził zimne luty - twierdził, że zrobił jednak wszystkie powyższe czynności nie wpłynęły na jakoś odpalania - auto nadal się dławi przy pierwszym odpaleniu (jakby chciał a nie mógł) i co chwile usterka układu silnika - pozbawienie mocy.
Pozostał nieszczęsny DPF. Mechanik twierdzi, że pojawiająca się na czerwono usterka układu silnika to przez przytkany DPF.
Odnoszę wrażenie, że ten mój mechanik przy wymianie świec lub zabawie z tym modułem coś sp*****, bo zdając mu samochód zupełnie nie miałem problemów z jazdą mocą etc...
Poradźcie panowie, co ewentualnie mógł zepsuć ten gość robiąc świece / moduł i cokolwiek diagnozując odpalanie, że ja teraz ciągle mam usterkę układu silnika i odcięcie mocy. teraz tym samochodem nie da się jeździć.
|