View Single Post
Stary 08-04-2016, 11:49   #7
psychodeliczny
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 B+G
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Ford Focus mk1 1.6 Zetek duża różnica w spalaniu

Cytat:
Napisał maciej.szczepankowski58 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam!
Mam Forda focusa mk1 1.6 zetec z gazem firmy BiGas.
Od kiedy założyłem gaz samochód palił 8,5-9l gazu po mieście, natomiast 7,5l w trasie. Przyszła zima i oczywiście spalanie wzrosło ale aż do 3L!! samochód zaczął palić 11-12l. ostatnio wymieniłem świece żarowe oraz cewke zapłonową, ponieważ przestał mi chodzić na wszystkich cylindrach. Po wymianie spalanie ponownie spadło siłą rzeczy do około 7,5l po mieście ( w trasę niestety nie jechałem wiec nie wiem ile by spalił). Tak było przez kilka tygodni. Kilka dni temu samochód znowu spalił 12L!! Wiem, że 12L GAZU to nie jest bardzo kosztowne, ale przez pewien czas miałem Chryslera Grad Voyagera 3.3l 174KM i palił 13-14l gazu. Silnik dwa razy większy i pali tyle samo? Coś jest nie tak. Czy ktoś wie może jaki może być powód takiej chwiejności w liczbie spalania i jak temu zaradzić?
Pozdrawiam
Gwoli ścisłości świec żarowych w benzynie nie ma, tylko zapłonowe (żarowe masz w dieslu). Jedź do gazownika, bo powodów może być mnóstwo, tracisz tylko czas. Faktycznie spalanie 12 litrów jest trochę zbyt wysokie, chyba, że masz bardzo ciężką nogę.
psychodeliczny jest offline   Odpowiedź z Cytatem