Odp: Słabe ładowanie z gniazdek 12V
Nie zgodzę się z Tobą co do wpływu kabla USB na działania ładowania. Długi (np. 2m) cienki kabel USB jak najbardziej może spowodować słabe ładowanie telefonu - przykładem który przerabiałem jest choćby kabel dołączany w zestawie z czytnikiem Kindle. Niektóre telefony testują wydajność ładowarki przez sprawdzanie poziomu napięcia podczas ładowania. Jeżeli napięcie zbytnio spada, telefon przełącza się w tryb ładowania z niższym prądem. Po paru przełączeniach zostajesz z 3A ładowarką, z której telefon pobiera 0,5A.
Warto też zwrócić uwagę jakiej ładowarki wymaga telefon/tablet. Wtyczka USB (nie licząc usb 3) posiada 4 wyprowadzenia. Na dwóch jest gleba i +5V, na dwóch normalnie są przesyłane dane. Ale w ładowarkach te dwie linie mogą być przeznaczone do przekazania informacji o wydajności ładowarki. Oczywiście różni producenci mają różne standardy i czasem trzeba poszukać takiej ładowarki która pasuje. W innym przypadku zostanie rozpoznana jako 0,5A i tyle z niej maksymalnie pobiera telefon.
Kolejną sprawą jest nagrzewanie telefonu. W przypadku gdy telefon(tablet) zbyt mocno się nagrzeje, wtedy ograniczany jest prąd ładowania w celu uniknięcia możliwości zapalenia się baterii. Jeżeli chcecie przyspieszyć ładowanie telefonu spróbujcie przytknąć telefon do wylotu klimy. Zdarza się to często, gdy w telefonie jest włączony ekran, aktywna jest transmisja danych w miejscach o słabym zasięgu, telefon jest czarny i świeci na niego słońce.
I jeszcze o ładowarkach. Testowałem kilka w labie i nie jest różowo. Ładowarki owszem potrafią wydusić z siebie deklarowane natężenie prądu, ale tylko do momentu w którym się nagrzeją. Ostatnio testowałem ładowarkę Hama z dwoma gniazdami USB o wydajności 2.1A (sumarycznie) i przy zasilaniu 15V jakoś dawała radę. Przy 11V po nagrzaniu się "zbzikowała". Napięcie na wyjściu zaczęło pływać w okolicach 3V, pomogło dopiero wyłączenie i włączenie ładowarki. Swoje testy robię na stole, w gniazdku zapalniczki warunki chłodzenia są pewnie gorsze.
Więc jeżeli po jakimś czasie prąd ładowania spada, sprawdziłbym temperaturę ładowarki (szczególnie tych miniaturowych).
|