Odp: Dziwna praca silnika na biegu jalowym
Generalnie nie ma za bardzo czego oczekiwać od 90KM, ale przykładowo to co np producent podaje w kwestii przyspieszenia 0-100km/h to jest prawda a nawet da się zejść poniżej tych 12,5s. W moim odczuciu autko zbiera się mimo wszystko całkiem żwawo a i samo turbo jest i powinno być odczuwalne od około 1800-1900 obr/min i całkiem przyjemnie się kręci. A porównując dynamikę - mój Focus vs BMW e46 105KM (wiadomo że beemka cięższa trochę) - zanim BMW się rozkręci to ja już jestem daleko (tata się takim buja i nie raz testowaliśmy, a gdy jechałem za nim pod górkę to co chwila go dojeżdżałem na zderzak). Tak więc może i demon szybkości to nie jest ale trochę dynamiki jednak ma. I na pewno przyspiesza niżej niż te 2500 obr/min. Co do spalania - przy optymalnej jeździe na autostradzie bez klimy i z prędkością około 110km/h - moje spalanie wyniosło 4,5l/100km. Wiem że w tym modelu wtryski są raczej dość wytrzymałe, ale może akurat coś u Ciebie z nimi jest nie tak? Czy obroty silnika Ci nie falują?
|