Temat: [S-MAX 2006-2015] Obrócona panewka
View Single Post
Stary 10-04-2016, 23:17   #1
kesick1
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 benzyna 145KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Obrócona panewka

witam,
pojeździłem moim fordem trochę ponad rok i niestety mam do wymiany silnik: 1.8 TDCi 125 KM, model QYWA.
Przy jeździe na autostradzie stracił nagle moc i zaczęło stukać metalicznie z bloku silnika.
Po zaprowadzeniu do mechanika i odkręceniu miski olejowej znaleziono metaliczny szlam. Diagnoza była jedna: obrócona i zmielona panewka, silnik do wymiany lub generalnego remontu.
Mechanik powiedział, że remont to ok. 6-7 tys. zł i też nie wiadomo co się zastanie przy rozkręceniu całości: panewki do wymiany, skrzywiony wał korbowy, może uszkodzone korbowody itd.
Także jestem teraz na etapie poszukiwań dawcy silnika dla mojego trupa, ale zastanawiam się jak już coś znajdę i wymienię to jak długo sobie znowu pojeżdżę. Chociaż jeden z mechaników powiedział, że przy tych modelach taka usterka to bardzo duży niefart i zdarza się bardzo rzadko.
Druga sprawa to nie wiem co robić z uszkodzonym silnikiem - czy warto go gdzieś jeszcze dać na sprawdzenie czy może od razu zawieźć na szrot, czy może zostawić u mechanika i dostać 50zł?

Przekładka silnika (Gdańsk) to koszta ok. 1000 zł. A silnik to cena od 2 500 zł do 5 500zł. Do tego oczywiście olej, filtry, rozrząd ... o czymś zapomniałem?

Czy ktoś wie jak w przyszłości uniknąć takiej nieprzyjemności jak obrócona panewka? Stało się to po wymianie oleju (minęły 3 tygodnie). Nie było żadnych objawów! Ot, jedziesz sobie w trasie z rodzinką i nagle... BUM! Stoisz w polu... Czy można tego uniknąć? Wymieniać panewki co 100 tys., sprawdzać opiłki w oleju, czy jak?

Jestem w tej chwili mocno zawiedziony s-maxem i mam żal do tego samochodziku, że mimo dbania i chuchania tak się odwdzięczył. Ale widać nie ma w tym żadnej zależności i liczy się po prostu szczęście.

Teraz muszę znowu liczyć na szczęście po wymianie jednostki. A może jej nie wymieniać i sobie dać spokój z tym autem? Sam już nie wiem...

Ostatnio edytowane przez kesick1 ; 10-04-2016 o 23:40
kesick1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem