Brak mocy, falowanie, gaśnięcie na ciepłym
Cześć, przewertowałem kilka podobnych tematów i zanim wybiorę się do mechanika chciałbym poprosić o wymianę doświadczeń. Samochód to Focus II, 2007, 250k km przebiegu, świężo po wymianie oleju, filtrów i rozrządu. Benzyna plus LPG. Problem pojawia się jednak tak samo na jednym jak i drugim rodzaju paliwa.
Dolegliwości:
- czasem brakuje mu mocy na pierwszym biegu (zimny, rozgrzany). Zdarza się tak, że przy parkowaniu po trasie zgaśni. Później bez dodania gazu nie załapuje po czym przy próbie przejechania kilku metrów musze trzymać gaz w podłodze by jechał
- gdy jest zimny potrafi zgasnąć dojeżdżając do świateł (kilka razy, może to moje zapatrzenie)
- gdy po trasie zahaczam o jakiś sklep to później mam walkę o utrzymanie pracy silnika po odpaleniu - jak w pierwszym punkcie. Czasem przed samym zgaśnięciem zaświeca się akumulator i przestaje działać wspomaganie.
Ostatnio moje podejrzenia spadają na elektrykę. Słyszałem, że 1.6 nie ma specjalnie mocnego prądu. Dodam, że wyłączając klimę, nawiew i wszystko co mogę zwiększam szanse na odpalenie. Świecące aku i brak wspomagania tylko to wrażenie pogłębiają. Akumulator jest w miarę świeży i na gwarancji.
edit1: będę wdzięczny za jakieś wskazówki, bo jestem na etapie chęci na pozbycie się tego samochodu. Dzisiaj zgasł na skrzyżowaniu.
Ostatnio edytowane przez saad ; 13-04-2016 o 07:08
|