Cytat:
|
Moja teoria spiskowa - walnięty czujnik położenia wałka rozrządu i/lub położenia wału korbowego? (poczytałem kilka tematów na foum i nadal nie jestem do koca pewien jakie objawy wskazują na walnięcie kóregos z tych czujników lub obydwu na raz)
|
Czujnik położenia wału to - jeżeli chodzi o budowę - zwykła cewka indukcyjna. Typowa, najczęstsza awaria to zanik obwodu po nagrzaniu silnika, po dłuższym postoju i ostygnięciu zaczyna znowu prawidłowo podawać sygnał. Jego awaria jest zapisywana w pamięci.
Czujnik położenia wałka rozrządu to czujnik Halla, jest elementem półprzewodnikowym i wymaga zasilania napięciem stałym.
Niestety, jego awaria nie jest zapisywana w pamięci jako błąd, więc jego chwilowe zaniki czytania nie są pokazywane i rozpoznawalne. Dopiero kiedy padnie na amen, tester w trybie bieżącym pokazuje jego awarię.
Co do klekotania silnika - regułą podczas regeneracji wtrysków u większości naprawiaczy, jest montowanie zamienników zaworków zamiast oryginałów (mimo, że zaklinają się, że dali oryginały) i najczęściej pozostawiają stare końcówki rozpylaczy. Takich wtrysków system samoadaptacji nie ustawi na prawidłowych parametrach.
W zasadzie już po 100 kkm nie ma wtrysków, które by nie lały przynajmniej trochę - choć najczęściej jeszcze nadają się do dalszej eksploatacji. Ocena czy wtrysk leje, czy nie, jest mocno subiektywna (optyczna) i zależy przede wszystkim od doświadczenia oceniającego. Po ok. 250 - 300 kkm końcówki powinno się wymieniać.
Efekt jest zawsze wyraźnie odczuwalny, zwłaszcza w zakresie wyższych obrotów (powyżej 3000). Choć diesla CR w zasadzie nie kręci się wysoko, bo ma ładny moment obrotowy już od 1800 obrotów, to jednak na nowych rozpylaczach zaczyna on żyć nowym życiem i zachowuje się trochę bardziej jak silnik benzynowy. No i oczywiście Vmax jest wyraźnie wyższa.
Powracając do meritum: czy masz 100% zaufania do warsztatu - jeżeli chodzi o sposób przeprowadzonej regeneracji wtrysków... Tak na szybko można zrobić próbę przelewową - jest prosta, tania, jednocześnie mówi bardzo dużo o stanie wtryskiwaczy.