Temat: [Focus 1998-2004] Samoczynne "ryglowanie" drzwi
View Single Post
Stary 14-04-2016, 21:07   #1
czaroslaw107
ford::beginner

Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1,8
Rocznik: 1999
Domyślnie Samoczynne "ryglowanie" drzwi

Witam,
po przeszukaniu całego wielojęzycznego internetu postanowiłem założyć nowy temat - nie znalazłem rozwiązania.
Ford Focus MK1 Ghia 1999 1.8 16V Zetec

Auto mam od roku i podczas jazdy od samego kupna podczas jazdy w zupełnie nieokreślonym czasie i przy różnej prędkości słychać stukanie/klikanie zamków drzwi, tak jak by chciały się zamknąć, ale się nie zamykają.

Problem w tym, że gdyby to był uszkodzony zamek to drzwi przy próbie zamykania otwierałyby się tak jak mieli to inni użytkownicy, oraz źle działało by otwieranie lub zamykanie drzwi z pilota lub bezpośrednio z zamka w drzwiach. Prawidłowo działa także kontrolka otwartych drzwi, nie zapala się losowo.

Podobno mikro-styki w zamkach drzwi potrafią się zepsuć, ale czy jest jakaś metoda na sprawdzenie - który zamek się zepsuł? Nie chciałbym wymieniać wszystkich zamków, oraz niepotrzebnie wymieniać moduł komfortu który może być sprawny.

Zaznaczam, że funkcja auto-ryglowania drzwi jest wyłączona.

Nie przeszkadzało mi to do momentu, aż o 1 w nocy w środku lasu auto nagrzewało się, a gdy chcieliśmy wsiąść po udanym ognisku, okazało się, że wszystkie klamki są zamknięte od środka. Trzeba było zamówić taksówkę i jechać po zapasowy klucz przez całe miasto płacąc nie mało!
Proszę o jakieś porady w lokalizacji usterki jak najmniejszym kosztem i jak najmniej inwazyjnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam!
Cezary
czaroslaw107 jest offline   Odpowiedź z Cytatem