View Single Post
Stary 18-04-2016, 13:13   #62
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Czujniki ciśnienia w oponach jaki pomiar i czy można je wyłączyć.

Zmieniałem alufelgi (DM5J-1007-BB) i kupiłem do nich drugi komplet czujników EV6T-1A180-DB.
Po przekładce zrobiłem zgodnie z instrukcją "resetowania układu kontroli ciśnienia powietrza w oponach":
http://www.fordservicecontent.com/Fo...ngEnabled=True

Cytat:
Po wymianie opon pojazdu układ kontroli ciśnienia powietrza w oponach musi ponownie nauczyć się czujników ciśnienia w oponach. W tym celu wykonaj następujące czynności:
1. Upewnij się, że ciśnienie powietrza we wszystkich oponach jest prawidłowe. Jeśli tak nie jest, odpowiednio napompuj opony.
2. Pozostaw pojazd zaparkowany na co najmniej 20 minut.
3. Wykonaj procedurę resetowania układu kontroli ciśnienia powietrza w oponach.
4. Układ kontroli ciśnienia powietrza w oponach automatycznie nauczy się położenia czujników ciśnienia w oponach przy najbliższej jeździe trwającej około 15 min z prędkością powyżej 40 km/h (25 mil/godz.).

Aby zresetować system kontroli ciśnienia powietrza w oponach, przejdź do następujących opcji:

1. Ustawienia -> Naciśnij przycisk OK.
2. Asys. kierow. -> Naciśnij przycisk OK.
3. Kontrola opon -> Naciśnij i przytrzymaj przycisk OK, aż pojawi się potwierdzenie. Jako rozwiązanie alternatywne, jeśli Twój pojazd jest wyposażony w przycisk resetowania układu kontroli ciśnienia powietrza w oponach, naciśnij i przytrzymaj przycisk, aż pojawi się potwierdzenie.
Informacja z komputera zniknęła i to bez konieczności jazdy. W bagażniku miałem jednak alufelgi z pierwotnie założonymi czujnikami. Zobaczę co będzie jak je wyciągnę.

Ostatnio edytowane przez keiw ; 05-10-2016 o 12:03
keiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem