Temat: [S-MAX 2006-2015] Stukanie w przednim kole
View Single Post
Stary 19-04-2016, 10:47   #1
fasola111
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: Mondeo MK4, Ford Focus MKII FL, Smax Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 187KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Stukanie w przednim kole

Witam serdecznie,
Myślałem, że poradzę sobie sam z problemem ale niestety muszę zwrócić się do Was drodzy użytkownicy Smax-ów.

Problem dotyczy dziwnych dźwięków ( pukania ) w przedniej części zawieszenia. Pukanie te słychać na dziurach jak i na kostce brukowej którą mam przed domem, najciekawsze jest to, ze jak wyjeżdżam do pracy tego stukania nie słychać, tak jakby Smax nie chciał mi ciśnienia podnieść przed praca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., Ale juz gdy wracam nawet przy włączonym Radio słychać dość częstotliwe pukanie ( prawa strona pasażera )
Bardzo ciekawe jest to, ze rano po kilku godzinnym postoju tego pukania nie uświadczysz, nie puka nawet podczas odpalenia auta. Dopiero po 15min. jazdy mozna uslyszec gluche pukanie.
Zauwazylem tez, ze podczas odpalnia z rana tego nie slychac, gdy silnik zaczyna pracować, ale juz np przy dluzszej jezdzie przy gaszeniu, odpalaniu slychac ten dzwiek z okolic prawego koła, nie bede ukrywal bardzo wkurzajacy!

Idąc dalej bylem juz 3 razy na róznych stacjach diagnostycznych, sprawdzilem zawieszenie i slychac ewidentnie pukanie gdy kolo przednie prawe jest podbijanie. Niestety wszystko wizualnie wyglada ok.
Stwierdzilem, ze wina może leżeć po stronie amortyzarotora, gdy nie zmeczony praca nie wydaje takich dzwiekow, pozniej juz tak,
wiec wymienilem komplet oczywiscie na oryg. koszt ok 800pln z robocizną.
Gdy juz stanalem w garazu podczas krecenia kierownica na biegu jalowym przy wcisnietym pedale hamulca ruszajac kierownica bardziej do prawej strony wydawalo mi się, ze ten dzwiek rowniez dochodzi z okolic prawego kola.

Dlatego moze juz ktos predzej spotkal się z takim przypadkiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ktos? cos? moglby pomoc ?

Bardzo bede wdzieczny, pozdrawiam Kuba
fasola111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem