Odp: Termostat 1,8tdci po jakim czasie silnik osiąga temperaturę
Podepnę się do tematu.
Standardowo wskazówka temp 2-3 mm przed 90*. Wymieniłem termostat ale bez widocznych rezultatów. Założyłem, że TTTM ale wczoraj wpadłem na coś ciekawego, mianowicie engine temp. w teście zegarów zawsze pokazuje temperaturę niższą o 10 stopni względem wskaźnika wskazówkowego. O ile wiem, że wskazanie wskazówki jest mocno orientacyjne, to nie ma możliwości żeby przy temperaturze +6 stopni C, silnik miał temperaturę -4 stopni. Jeździłem z włączonym testem, chłodziłem silnik, sprawdzałem temperaturę otoczenia- zawsze występuje offset 10 stopni.
Teraz pytanie: olać temat, czy może ktoś miał podobne przejścia i znalazł przyczynę?
Na TalkFord znalazłem info, że to norma. W innym miejscu, że to wina software, w jeszcze innym wskazywali na walnięty czujnik. Niby nie ma problemu z wymianą czujnika ale pomiar sam w sobie nie szaleje, więc nie jestem przekonany co do mechanicznego uszkodzenia. Może ktoś słyszał o jakimś update zegarów(?) eliminującym ten problem? Zastanawia mnie jak w takim przypadku zachowuje się sterownik silnika- w końcu "widzi" cały czas niższą temperaturę.
|