View Single Post
Stary 19-04-2016, 20:18   #100
richi102
ford::average

Imię: Rychu
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Termostat 1,8tdci po jakim czasie silnik osiąga temperaturę

Ja po wymianie termostatu ( nie wiem co mi tam wsadzili, podobno dobry zamiennik) mam podczas jazdy wahania temperatury. Wcześniej gdy wskazówka doszła do prawie 90 stopni to już tam zostawała. Dzisiaj byłem w ASO Forda i rozmawiałem z gościem z serwisu. Powiedział że w żadnym wypadku tak nie powinno być że samochód na liczniku nie osiąga 90 stopni. Z salonu one takie nie wyjeżdżały. Dzisiaj kupiłem za 81zł oryginalny termostat, a jutro odbieram oryginalny czujnik temperatury - 84zł po weekendzie to wymienię i zobaczymy czy będzie jakaś poprawa.
Mam podejrzenia że coś jest z jakimś czujnikiem, nie wiem czy ma to coś wspólnego z osiągnięciem przez auto 90 stopni. Np. dzisiaj po pracy, godzina 15:00, około 13 stopni w cieniu a mi się świece grzeją około 6-7 sekund. Czy to normalne? Chyba nie! W innych autach na ropę nigdy świece przy takiej temperaturze się nie grzały.
Wracając do termostatu to jak go wyciągnę to napiszę co mi tam włożyli. Swoją drogą motorcraft kosztuje 80zł to chyba nie warto kupować tanich zamienników.

Jeśli po wymianie ww części nie będzie zamierzonego efektu to oddaję auto do aso i niech szukają przyczyny.

Ostatnio edytowane przez richi102 ; 19-04-2016 o 20:23
richi102 jest offline   Odpowiedź z Cytatem