Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna
Co do gwarancji to powinna być zachowana jeśli olej spełnia normy Forda tj. w przypadku twojego silnika chyba 913D. Ja też taki silnik zamówiłem - docieranie to pewnie będzie przełom maja/czerwca.
Co do konkretnej marki to opinie są rożne. Zdarza się że olej ma świetne parametry ale niestety już po 10 kkm spadają dramatycznie i nie mieszczą się w normach. Najważniejsze aby nie kupować olejów na allegro bo tam dużo podróbek sprzedają. Wg. mnie najlepszym miejscem na zakup olejów jest najbliższy sklep motoryzacyjny.
Wielu użytkowników (w tym ja) uważa że najwięksi w branży olejowej są najbardziej przereklamowani jeśli chodzi o jakość olejów (i do tego ceny z kosmosu). Powstaje wiele olejów blendowanych, hydrokrakowanych itd a one nie są najlepsze zwłaszcza przy dłuższych przebiegach.
Ostatnia kwestja i chyba najważniejsza - jak długo chcesz użytkować auto?
Jeśli do 4-5 lat lub 100 kkm to spokojnie lejesz olej Forda czyli to co mają w serwisie i zmieniasz do jak każe instrukcja. To samo z olejem w skrzyni biegów (a masz zapewne hydrokinetyka).