Cytat:
|
Nie wiem jak w 1.8TDCi ale zakladajac ze bez wzgledu na silnik Convers jest taki sam to... Kto ma modyfikacje Conversa, ktora pokazuje cyfrowa temp ten wie, ze w normalnych warunkach pracy zmierzona temp waha sie w okolicy 80*C. To chyba wystarczajacy argument aby nie uzywac slowa niedorobka (@weuek)
Poza tym wskazanie wskazowkowe, zreszta podobnie jak slupek graficzny na C+ sa czysto orientacyjne i maja wskazywac 3 stany: "niedogrzany", "OK" i "przegrzany". Wskazowka nie ma plywac z kazda zmiana temp o pare st. Mogloby wtedy byc debrane jako niestabilna prace silnika i wierze ze czytali bysmy posty w stylu "moja wskazowka sie kiwa o 2mm w lewo i 3mm w prawo; czy to poprawne dzialanie?"
A swoja droga postow i odchylonej od pionu wskazowce bylo juz tyle ze az dziwi ze kolejny kolega pyta o to samo.
|
Nie chodzi mi o to czy wskazówka pokazuje precyzyjnie, czy nie. Napisałem, że zdaję sobie sprawę iż wskaźnik pokazuje temperaturę mocno orientacyjną.
Chodzi mi natomiast o to, że czujnik przy zimnym silniku wskazuje temperaturę niższą niż temperatura otoczenia- moment w którym działanie termostatu w żaden sposób nie wpływa na odczyt. Próbuję dojść do tego czy jest to usterka czujnika, błąd software, czy celowe działanie.