View Single Post
Stary 22-04-2016, 16:55   #1
aerografit
ford::average

Imię: Adam
Model: Ford Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2.0 TDci
Rocznik: 2008
Question Fabryczne radio 6000 CD vs MP3 z USB - radio 1din, rzeźbienie w desce

Od jakiegoś czasu szukam rozwiązania typu "wilk syty i owca cała". Temat jest następujący: mam Forda Mondeo MK4 a w nim fabryczne radio 6000CD (srebrne), które nie obsługuje MP3. Jak wiadomo średnio satysfakcjonuje mnie posiadanie sprzętu audio, z którego mogę jedynie puścić płytę z kolędami dodawaną do magazynu Pani Domu. Chciałbym mieć możliwość puszczania swoich utworów MP3 z pendrive'a USB lub karty SD/MicroSD. I tu pytanie: co zrobić? Jak ugryźć ten temat?

Rozmyślam nad następującymi opcjami:
1. Radio 1din + ramka adapter
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozwiązanie dosyć prowizoryczne, wiem. Ale czyż nie genialne w swojej prostocie? Akurat na wyglądzie mi nie zależy tak bardzo. Moje pytanie: czy oprócz tej ramki i przejściówki z radia fordowskiego na ISO potrzebuję coś jeszcze (do szczęścia)? Rozwiązanie to ma kolejne "podopcje":
a) bez sterowania z przycisków w kierownicy - w zasadzie i tak mi na tym nie zależy, ale szkoda byłoby marnować potencjał tych przycisków
b) z możliwością sterowania radiem z przycisków kierownicy - czy jest możliwość zachowania tej funkcji? Jeśli tak to co potrzebuję? Jakieś kolejne adaptery przejściówki + jakieś konkretne radio które by to obsługiwało?

2. Jakiś odtwarzacz MP3 + rzeźbienie
Opcja jeszcze bardziej prowizoryczna, wiem, ale zaletą byłoby zostawienie fabrycznego radia tam gdzie jego miejsce. Chodzi mi o to by dokupić coś na zasadzie modułu/odtwarzacza mp3 (do którego rzecz jasna wpinamy pendrive/kartę sd) i w jakiś sposób "wbudować" go w panel/deskę rozdzielczą? Pytanie: czy są na rynku tego typu rozwiązania (taki odtwarzacz mp3, w częściach, którego można podłączyć do akumulatora, a wyświetlacz, przyciski, wejście USB/SD wbudować w deskę rozdzielczą i podpiąć to np. pod gniazdo AUX)?

Oczywiście wiem że jest jeszcze opcja najmniej prowizoryczna typu kupić oryginalne (drogie) radio lub navi obsługujące mp3 albo specjalny moduł, ale jest to dla mnie opcja droga i nie warta świeczki.

Jakieś porady?
aerografit jest offline   Odpowiedź z Cytatem