Cytat:
|
Niby kolega taki doświadczony... A co będzie jak tłoczek W EGRze stanie w pół drogi albo w pozycji całkowicie otwartej? Jednak wolę zaufać blaszce z allegro...
|
Nie rozumiem twoich zastrzeżeń - jeżeli masz ochotę, to zakładaj blaszkę... Grucha egr-a ma bardzo silną sprężynę, która zamyka egr przy braku podciśnienia. Siła działania to kilka kg. Tylko jeżeli egr jest uszkodzony (zawalony osadami, zatarty) może się nie domykać całkowicie - i to jest typowy problem dla tego urządzenia. Jeżeli pracuje w miarę normalnie - odłączenie wężyka od gruchy załatwia problem całkowicie - w pół minuty. Egr bez sterowania podciśnieniem nie otworzy się już nigdy w żaden sposób.
Wiele Transitów z identycznym silnikiem jak w Mondeo Mk3 tdci jeździ tak już ponad 10 lat i jest... dobrze.
Ale powtórzę - dotyczy to tylko silników Puma 2,0 tdci z egr-em bez czujnika położenia.Nawet Mk3 tddi już miał czujnik położenia.
Cytat:
|
Jak zlapałem tą sztangę ręką i próbowałem ruszać, to na poczatku nie dałem rady wogóle, użyłem większej siły to ją ruszyłem ale chodzi bardzo ciężko.
|
Żeby sprawdzić czy układ vgt nie jest zatarty, trzeba odłączyć sztangę od dźwigni na turbinie i sprawdzić, jak ta dźwignia się obraca. Sama sztanga połączona jest z gruchą, a w niej jest bardzo silna sprężyna, przeliczając na oko powierzchnię membrany gruchy i wartość podciśnienia to jest siła rzędu 5 - 7 kg.
Także jeżeli układ podciśnienia jest nieszczelny lub elektrozawór padł, grucha może poruszać sztangę bardzo leniwie, z dużym opóźnieniem.
Czy wężyk zasilający w powietrze układ elektrozaworów jest podłączony do filtra? Musi być, bo inaczej wchodzą brudy do elektrozaworów.