Temat: [Mondeo 2000-2007] Turbo dziura, lag, muł
View Single Post
Stary 24-04-2016, 12:43   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Turbo dziura, lag, muł

Cytat:
Napisał Deryll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niby kolega taki doświadczony... A co będzie jak tłoczek W EGRze stanie w pół drogi albo w pozycji całkowicie otwartej? Jednak wolę zaufać blaszce z allegro...
Nie rozumiem twoich zastrzeżeń - jeżeli masz ochotę, to zakładaj blaszkę... Grucha egr-a ma bardzo silną sprężynę, która zamyka egr przy braku podciśnienia. Siła działania to kilka kg. Tylko jeżeli egr jest uszkodzony (zawalony osadami, zatarty) może się nie domykać całkowicie - i to jest typowy problem dla tego urządzenia. Jeżeli pracuje w miarę normalnie - odłączenie wężyka od gruchy załatwia problem całkowicie - w pół minuty. Egr bez sterowania podciśnieniem nie otworzy się już nigdy w żaden sposób.
Wiele Transitów z identycznym silnikiem jak w Mondeo Mk3 tdci jeździ tak już ponad 10 lat i jest... dobrze.
Ale powtórzę - dotyczy to tylko silników Puma 2,0 tdci z egr-em bez czujnika położenia.Nawet Mk3 tddi już miał czujnik położenia.
Cytat:
Napisał mateuszrozi32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak zlapałem tą sztangę ręką i próbowałem ruszać, to na poczatku nie dałem rady wogóle, użyłem większej siły to ją ruszyłem ale chodzi bardzo ciężko.
Żeby sprawdzić czy układ vgt nie jest zatarty, trzeba odłączyć sztangę od dźwigni na turbinie i sprawdzić, jak ta dźwignia się obraca. Sama sztanga połączona jest z gruchą, a w niej jest bardzo silna sprężyna, przeliczając na oko powierzchnię membrany gruchy i wartość podciśnienia to jest siła rzędu 5 - 7 kg.
Także jeżeli układ podciśnienia jest nieszczelny lub elektrozawór padł, grucha może poruszać sztangę bardzo leniwie, z dużym opóźnieniem.
Czy wężyk zasilający w powietrze układ elektrozaworów jest podłączony do filtra? Musi być, bo inaczej wchodzą brudy do elektrozaworów.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-04-2016 o 12:49
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem