Chiptuning, Convers+, szyby i wnetrzne
Witajcie serdecznie,
na wstępie zaznaczę że jestem laikiem w sprawach motoryzacyjnych i nigdy wcześniej nie jeździłem Fordem. Natomiast od kilku dni stałem się posiadaczem Ford’a S-Max z 2010 2.0 TDCi DPF (163 KM) Jak to u laika, trzeba pytać tam gdzie ludzie mają wiedzę
Zatem do rzeczy (jestem z Łodzi):
1. SZYBY:
1.1. Czym mogę usunąć napis z nazwą dealera z tylnej szyby aby niczego nie uszkodzić?
2. WNĘTRZE:
2.1. Wyświetlacz Convers+:
2.1.1. Jak sprawdzić czy mam najnowsze oprogramowanie?
2.1.2. Gdzie w okolicach Łodzi mogę wykonać aktualizację softu do najnowszej?
2.1.3. Pokazuje on bardzo skromne dane (tylko dwie pozycje: Komputer pokładowy i Ustawienia), co zajmuje 60% wyświetlacza i mnie trochę złości. Zastanawiam się czy jest możliwość wgrania nowego softu (lub jakiegoś alternatywnego) który pokaże więcej parametrów i zlikwiduje ciągle widoczne napisy?
2.1.4. Jeżeli w/w punkt nie jest możliwy to czy jest możliwość ewentualnie przełączenia go aby wyświetlał np. jakiejś grafiki a dopiero po naciśnięciu przycisku pojawią się te dwie pozycje?
2.2. Mam radio Pioneer F9220BT w jez. polskim:
2.2.1. Czy mając software w takiej wersji wymaga on aktualizacji?
2.2.2. Jeżeli wymaga to gdzie mogę pobrać aktualizację?
2.2.3. Czy istnieje możliwość zainstalowania na nim AutoMapy?
2.2.4. Jeżeli tak, kto w okolicach Łodzi byłby w stanie mi to zrobić?
2.2.5. Czy istnieje możliwość podłączenia dodatkowo 2 wyświetlaczy tak aby dzieciaki z tyłu mogły oglądać np. bajkę wyświetlaną na radyjku? Jeśli tak to co mam dokupić?
2.3. Fotele 7go rzędu:
2.3.1. Auto jest przystosowane do 7 foteli, gdzie mógłbym dokupić 2 fotele 7go rzędu?
2.4. Co to jest:
2.4.1. Mam coś na podszybiu i nie wiem co to jest? Macie jakiś pomysł?
3. PRZYŚPIESZENIE:
Nie mam większych zastrzeżeń do pracy i kultury jazdy autkiem, jednak przyrost mocy zaczyna się dopiero od ~2,5 tys. do ~3,5 tys. obrotów. Czytałem że jest możliwość zrobienia Chip Tunningu, co przełoży się na zwiększenie momentu obrotowego oraz rozłożenia go w zakresie obrotów.
3.1. Czy i gdzie polecacie wykonać taką usługę, zależy mi na profesjonaliście który będzie wiedział co robi?
3.2. Jaki może być orientacyjny koszt takiej usługi?
3.3. Czy może warto dodatkowo jeszcze coś zrobić przy niewielkich pieniądzach co zwiększy przyśpieszenie i nie zwiększy drastycznie spalania (budżet to 3 000zł)?
3.4. Czy Chip Tunning może znacząco wpłynąć na żywotność silnika lub jakiś innych jego elementów np. turbina, koło dwumasowe?
Pozdrawiam
MD
Ostatnio edytowane przez debiecm ; 24-04-2016 o 13:45
|