View Single Post
Stary 24-04-2016, 16:55   #2933
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Powiedzcie mi jeszcze, do czego służy przycisk na lewarku od biegów. Mowa oczywiście o automacie. Czy to pomaga przy podjazdach czy przy zjazdach? I jak się objawia ta pomoc?
Do pomocy przy zjazdach masz chyba L w skrzyni biegów tam gdzie ja mam S

Aby włączyć tryb ułatwiający jazdę na wzniesieniach, wciśnij przycisk na dźwigni zmiany biegów. Na wyświetlaczu zestawu wskaźników zapali się lampka kontrolna trybu ułatwiającego jazdę na wzniesieniach.
Tryb ułatwiający jazdę na wzniesieniach:
Zapewnia dodatkowe hamowanie na wzniesieniach dzięki połączeniu hamowania silnikiem i ładowania akumulatora wysokonapięciowego, co pozwala utrzymać prędkość pojazdu podczas jazdy ze wzniesienia.
Pojazd określa, w jakim stopniu należy hamować silnikiem i ładować akumulator wysokonapięciowy; zauważysz wówczas zwiększenie i/lub zmniejszenie prędkości pojazdu, co pozwala utrzymać prędkość pojazdu podczas jazdy ze wzniesienia.
Aby wyłączyć tryb ułatwiający jazdę na wzniesieniach, wciśnij przycisk na dźwigni zmiany biegów, gdy tryb ułatwiający jazdę na wzniesieniach jest włączony. Lampka kontrolna trybu ułatwiającego jazdę na wzniesieniach wyłączy się.
Wolny (L)
Zapewnia maksymalne hamowanie silnikiem.
Skrzynię biegów można przełączyć w tryb wolny (L) przy dowolnej prędkości pojazdu.
Nie jest on przeznaczony do jazdy przez dłuższy czas ani w normalnych warunkach i spowoduje zwiększenie zużycia paliwa.
Blokada przełączania biegów podczas hamowania

http://www.fordservicecontent.com/Fo...ngEnabled=True

Ostatnio edytowane przez pedroso ; 24-04-2016 o 17:01
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem