Cytat:
|
Pisałem o tym w poprzednich postach wątku:
To są elektrozawory podciśnienia sterujące - jeden vgt (geometrią) turbiny, drugi egr-em. Sterowane są sygnałem PWM, czyli prostokątnym sygnałem impulsowym o stałej częstotliwości, ale o zmiennej czasowej trwania każdego impulsu. Czyli cały czas ich twornik (zawór) wibruje.
Muszą pracować w idealnie czystych warunkach, inaczej szybko ulegają uszkodzeniu. Dlatego ważne jest, aby wężyk napowietrzający ten układ był podłączony do filtra powietrza.
|
Pytanko do tematu - chodzi mi o wężyk napowietrzający układ. Co jakiś czas zaglądam pod maskę i kontroluję nasunięcie tego wężyka na króciec wystający z puchy filtra. Czy to normalne, że się lekko zsuwa? Czy to oznaka jakiegoś problemu z układem podciśnienia? Wężyk co prawda nigdy nie zsunął się całkowicie, niemniej jednak zastanawia mnie to uciekanie z króćca. Mnie po regeneracji turbo w zeszłym roku też trochę laguje, szczególnie jak ruszam - wciskam pedał gazu i samochód ma chwilkę zastanowienia, potem wyrywa do przodu. Na wyższych biegach raczej nie ma problemu. Zastanawiam się nad przejrzeniem elektrozaworu od turbo (i przy okazji tego od EGR, choć akurat EGR zaślepiony).