Cytat:
|
jeszcze nie znalazłem. zróbmy test, lepsze jak karta. czego się boisz ?
|
Kolego, ja się niczego nie boję. Jeśli chcesz robić testy to proszę bardzo - na początku czerwca będę robić przegląd, mogę poprosić, żeby odlali trochę przepracowanego oleju. To Castrol Magnatec Professional A5 5w30. Będzie miał 13 miesięcy, przebieg ok 7.700 km, w tym ok 1.900 km na autostradzie (głównie niemieckiej) zrobione w 2 dni, z prędkościami "przelotowymi" (nie średnia prędkość, ale utrzymywana stale na odcinkach bez ograniczeń) > 180 km/h. Mogę Ci wysłać. Ja płacić za taki "test" nie będę, bo nie ma on sensu.
Test powinien wyglądać tak: warunki laboratoryjne, dwa nowe, identyczne silniki, identyczne warunki pracy; po określonym przebiegu porównanie zużycia
silników, a nie oleju. Oczywiście my takich testów nie jesteśmy w stanie zrobić, ale na pewno robi je producent silnika - na ich podstawie opracowuje swoją normę oleju dla konkretnego silnika. I każdy olej (niezależnie od nazwy producenta), który ją spełnia, jest dobry.
O kartę Millersa EE LONGLIFE ECO 5w30 pytam, bo wielokrotnie pisałeś o jego cudownym składzie (zresztą podając sprzeczne dane) powołując się... nie wiadomo na co ("z tego co pamiętam to..."). Z szacunku dla interlokutorów powinieneś podać źródła danych, którymi się posługujesz.
A miałem już nie udzielać się w tym temacie :-(