Ford Focus mk2- wymiana nagrzewnicy
Witam, kilka dni temu wymieniłem nagrzewnicę wody. W sumie trwało to 1,5 dnia. Pomagał mi kolega, który był kiedyś mechanikiem. Ale mimo to, ( jak się później okazało ) niepotrzebnie rozkręciliśmy całą deskę rozdzielczą ( bez głównego stelaża )- tylko tą część z zegarami, nawiewami. Natomiast składaliśmy wszystko w niecałe 3 godz., , później ok 0,5 godz grzania silnika i dolewania płynu ( Dynagel 2000 ) do odpowiedniego poziomu.
1. Najpierw trzeba odłączyć akumulator
2. Wyjąć fotele
3. Zdemontować tunel od hamulca ręcznego i biegów
4. Zdemontować przód z radiem ( specjalne chwytaki do wyjęcia- takie zaokrąglone na końcach po jednej stronie, wkłada się w otwory w rogach- zaokragleniem do środka i łatwo wychodzi)
5. Ramkę wokół radia wyjąć delikatnie- jest na zaczepach- nawet łatwo wyszła
6. Odkręcić panel od klimy i wyjąć pod kątem do wewnątrz
7. Wykręcić popielniczkę
8. Odkręcić wzmocnienie panelu przy podłodze- takie grube metalowe blachy po obu stronach, klucz 13- u góry po 1 śrubie i te 4 na dole
9. Odkręcić obudowę nagrzewnicy (wyszła cała)- czarna z tworzywa- wkręty Torx
10. Spuścić płyn z chłodnicy- odkręcić korek w zbiorniczku ( spust na duży śrubokręt- lepiej płaski, jest na dole chłodnicy w rogu po stronie kierowcy)
11. Odłączyć przewody od nagrzewnicy pod maską auta- mocowanie węży jest z plastiku ( trzeba złapać- my kluczem francuskim i przekręcić w lewo o 1/4 obrotu delikatnie, następnie zdjąć gumowe przewody
12. Rozłączyć rurki od nagrzewnicy wewnątrz auta po stronie pasażera i wyjąć nagrzewnicę.
13. Najlepiej kupić nagrzewnicę z łączonymi rurkami- łatwiej potem zamontować.
14. Przy łączeniu rurek uważajcie na uszczelkę aby jej nie uszkodzić- my posmarowaliśmy trochę smarem- bo mydłem po kilku ruchach się blokowała i nie wchodziła równo ( oryginalna rurka ma rowek wewnątrz, gdzie uszczelka wchodzi )
Pozdrawiam i życzę cierpliwości
Ostatnio edytowane przez Adamskipl ; 29-04-2016 o 11:28
Powód: uzupełnienie opisu
|