View Single Post
Stary 30-04-2016, 19:38   #1
gogigi
ford::average

Imię: Maciek
Model: Focus Mk2 FL Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 136km 320Nm - DPF OFF
Rocznik: 03.2008
Domyślnie wymiana wysprzeglika - blad DTC A19A I CHECK ENGINE brak mocy - problem rozwiazany

Cześć

wymiana wysprzeglika - blad DTC A19A I paląca się kontrolka CHECK ENGINE

Tak jak w tytule i mojego focusa dopadła bolączka. Problem rozpoczął się w styczniu kiedy uszkodzeniu uległa pompka sprzęgła. Awaria została naprawiona i do początku kwietnia było wszystko w porządku aż do teraz. W ciągu tygodnia kiedy auto postało przez noc zdarzyło mi się to 3 razy że pedał sprzęgła wpadł w podłogę i nie chciał wrócić. Wystarczyło go podciągnąć i wszystko wracało do normy. Diagnoza wyciek na wysprzegliku. Skrzynia zrzucona wysprzeglik wymieniony. Sprzęgło i auto chodzi i jeździ. Az do momentu kiedy zapaliła się kontrolka check engine a w teście zegarów pojawił się błąd DTC A19A. Auto straciło pazura i coś go boli wkreca sie na obroty do 4 tys ale nie ma tego kopa. Jak na złość mój kabelek od viakona mam pożyczony i nie mogę odczytać błędu.

W okresie czerwiec - wrzesień 2015 roku była regenerowana turbina, alternator, wymieniony nowy akumulator dpf wycięty i wymieniony łańcuszek o walków rozrządu bo był wyciągnięty i zaczął hałasować, Auto śmigało aż milo wszędzie jest sucho i nie ma nigdzie zapoceń. Nie kopci nie puszcza dymu odpala od 1 kopa.

Spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem ? Czy to może być padnięty zaworek od sterowania geometria turbiny ?

Pozdr.

Ostatnio edytowane przez gogigi ; 08-06-2016 o 10:32
gogigi jest offline   Odpowiedź z Cytatem