Odp: Rozmiar i opony co polecacie?
Dorzucę moje trzy grosze w kwestii opon.
Ostatnio założyłem do swojego MK4 Hankook Ventus Prime 3 w rozmiarze 235/45/17 na felgach 7,5 cala.
Opinia tylko na temat komfortu i prowadzenia na suchym - na konkretny test na mokrym nie było okazji.....
Komfort toczenia tylko minimalnie gorszy niż na 16-tkach, naprawdę nie ma o czym rozmawiać - ku mojemu zdziwieniu, bo do niedawna prędzej dał bym się pokroić niż założyć coś o profilu niższym niż 50. Akustycznie nawet cichsze niż 16-tki GY Efficient Grip Performance, które miałem wcześniej. Oczywiście wadą jest to, że auto zaczęło "widzieć" koleiny, ale nie narzekam, bo spodziewałem się tego przed zakupem.
Na koniec prowadzenie. Teraz jestem przekonany, że tylko na 17-calowych kołach można naprawdę poczuć to, w czym góruje mondeo nad konkurencją. Pewność prowadzenia po wymianie zmieniła się DIAMETRALNIE na plus !!!
Wskazówka dla kupujących - Hankooki w specyfikacji 97W w porównaniu do Fuldy, która była brana pod uwagę mają sztywniejsze boki, ale bardziej elastyczne "czoło" opony.Może właśnie taki mix jest odpowiedzią na brak wyraźnego spadku komfortu.
Udanych zakupów !!!
|