EV+ to funkcja którą można włączyć lub wyłączyć. Przy włączonej - komp uczy się miejsc postojowych auta, topografii terenu, wysokości nad poziomem morza itp. Przy dojazdach np do pracy, ulubionego sklepu - tam gdzie bywamy najczęściej:
Podczas nauki - ok 2-4 tyg system zapamiętuje miejsca dłuższego parkowania - u mnie np dom i praca - promień 300m - wyjeżdzając z domu znajdując się ok 300m od miejsca parkowania w pracy system przełącza się w EV+ - wskaźnik możliwej uzyskanej mocy z elektryka staje się dużo większy, możliwość przyspieszenia spod świateł jest większa - benzyniak włącza się później - trzeba mocniej docisnąć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Przy dłuższych trasach pokonywanych częściej - na tyle często by wyłapać prawidłowość system zapamiętuje prędkości przelotowe i kiedy najczęściej zwalniamy lub na danych odcinkach spada średnia prędkość i dostosowuje algorytmy do tej trasy.
Kiedyś (na początku uważałem że coś u mnie się zepsuło) - jeździłem często - B-stok - Suwałki i po którejś trasie zauważyłem że samochód nie chce gasić benzyniaka - stało się to ok 5km przed augustowem - bateria ponad 1/2, rozgrzany , gaz puszczony a samochód na benzynie, wskaźnik ładowania w górę - w żaden sposób nie mogłem zgasić samochodu - wyłączałem nawet klimę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ale trudno - jadę dalej- bateria naładowała się do maxa, wjechałem do Augustowa - pierwsze światło - czerowone - zatrzymałem się , silnik zgasł i już nie odpalił - wyjeździłem całą baterię przez cały augustów - oczywiście nie dociskałem ale jechałem dość elastycznie - bateria spadła gdzieś do 1/5, augustów się skończył i wszystko wróciło do normy by przed suwałkami się powtórzyło - przed ładował na maxa a w mieście praktycznie 70% na baterii.
Zapamiętuje też nachylenie terenu - przed wzniesieniami ładuje ile się da (np z górki) by oddać przed zapamiętanym wzniesieniem podczas przyspieszania lub utrzymania prędkości.
Tak plus minus
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.