Odp: Brak mocy, falowanie, gaśnięcie na ciepłym
Witajcie,
Wczoraj oddałem Focusa w końcu do mechanika. Potrafił już po 10km dojazdu do pracy zgarnąć przy parkowaniu. Diagnoza telefoniczna padła na krokowiec. Na miejscu okazało się jednak, że spieprzony krokowiec objawia się tym, że samochód przed gwałtownym padnięciem dostaje trochę więcej mocy. U mnie silnik się zwyczajnie dławił. Szybkie podłączenie pod kompa pokazało padniętą cewkę na 3 garze - zatem wymiana cewki i kompletu świec. Odstawiłem zatem samochód, ale po 30 minutach dostałem telefon, że po sprawdzeniu ciśnienia wszystkie poza tym jednym mają 13 a ten trzeci 7. Luzy były robione w zeszłym miesiący przy okazji rozrządu, filtrów, pasków, olejów etc etc. No niestety trzeba zdjąć głowicę. Kilka dni czekania. A teraz kilka słów o cenach (może komuś się przyda):
- rozrząd (pasek), olej, filtry (+ kabinowy), dwa paski, płyn do chłodnicy, serwis klimy - 1000 zł
- wymiana krokowca (ostatecznie nie robiony): 200 zł
- cewka (bosch) i świece irydowe: 220 + 160
Sprawę z zaworami będę na bieżąco opisywał. Zastanawiałem się jednak czy ten jeden cylinder miał aż taki wpływ na przygasanie. Zwykle obroty skakały przy kręceniu kierownicą, więc łączyłem to bardziej z prądem w samochodzie.
|