View Single Post
Stary 06-05-2016, 12:14   #55
Tomasz1983
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 ecoboost 150 hp.
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 1.5 EB 150KM szarpanie przy zmianie biegu z 1 na 2

Cytat:
Napisał valhalem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozwolę się podpiąć pod temat , posiadam 1.6EB 120kkm i mam podobny 'problem', strasznie duzo uwagi trzeba poświęcić przy zmianie z 1 na 2 bieg, kolejne wchodzą juz jak w masło. Zrobilem juz 1kkm i troche sie przyzwyczailem/obyłem jednak porownujac to do poprzedniego auta ( 1.9 cdti 150km ) jest to strasznie slabe ... pomimo tego ze silnik utrzymuje obroty przy przerzucaniu nadal potrafie szarpnąć .

Swoja droga auto ma tez juz troche przebiegu i byc moze 2masa jest przy koncu choc nie wyczuwam/slysze żadnych objawow wskazujacych na koniecznosc wymiany juz w tym momencie .

Dodatkowo zadam pytanie niezwiazane troche z tematem :

Czy przyspieszając a następnie puszczając pedał gazu ( hamowanie silnikiem, na biegach 1/2/3 ) posiadacie objawy, które mogę opisać jako ' poszarpywanie' ? Nie jest to typowe szarpanie a raczej 'samoczynne' nierówne hamowanie silnikiem , jakby hamował czasami mocniej a czasami lżej ( na tym samym biegu ) .
Spotkaliście się z czymś takim może ?

Moze dodam ze podobne zachowanie mialem chyba od nowosci w FFI 1.6 z 2002roku ( salonowy )
Jaki masz przebieg?
Tomasz1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem