Temat: [Focus 2004-2008] 1.6 TDCi kręci, nie zapala
View Single Post
Stary 07-05-2016, 13:22   #15
Camuflage
ford::amateur

Model: focus
Silnik: 1.6 tdci 109KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: 1.6 TDCi kręci, nie zapala

Pompa podmieniona była z innego silnika wiec nie ma pewności w 100%. Wiem ze jest to wróżenie z fusów, wiec będę się starał teraz po kolei wyeliminować wszystko po kolei. Rozumiem i dziękuję damiasek za ogromną pomoc, wiem że trudne jest diagnoza na odległoś dlatego jeszcze raz dziękuję, chodzi mi bardziej o pomoc bardziej doświadczonych ode mnie mechaników.
Dzisiejsza diagnoza jest taka - mam nadzieję że ostateczna. Auto zapaliło na plak ale po odłączeniu plaka zgasło. Kolejne uruchomienie i trzymanie na plaku pokazało że:
Obroty trzyma na ok 800 obrotów
W tym czasie ciśnienie jest na poziomie 120 (skaczące obroty wzbijają ciśnienie ale zaraz ono spada)
Rozumiem ze przy rozruchu kiedy silnik ma obroty 200-300 a ciśnienie powinno się w Max 2 sekundy urosnąć do min 150 to przy stałych obrotach na poziomi 800 powinno być wiele wyższe.
Auto nie reaguje na pedał gazu ale rozumiem ze jak wtryski nie są otwarte to i reakcji na gaz nie będzie.
Wiec wnioskuję ze albo pompa albo wtryskiwacze przelewają. Chyba ani czujnik ciśnienia (choć być może) na listwie ani czujnik położenia wału nie maja wpływu na takie objawy.
Rozumiem damiasek ze z twojego doświadczenia bardziej pompa niż wtryskiwacze (czy ich przelewanie w ogóle może mieć wpływ na takie braki w ciśnieniu)
I czy moja diagnoza jest prawdziwa?
Camuflage jest offline   Odpowiedź z Cytatem