Odp: Klimatyzacja nie działa
Hurra!
Problem nie odpalania silnika i załączania klimy rozwiązany!
Przeczyściłem wszystkie masy i styki skrzynek bezpieczników(głównie skupiłem się na skrzynce komory silnika). Sprawdziłem bezpieczniki modułu komfortu tam wszystko cacy więc tylko potraktowałem kontaktem 60 na wszelki wypadek. Większość złączek w komorze silnika do jakich udało mi się dostać potraktowałem również kontaktem, tak jak i masy. O dziwo po moich działaniach zagadał bez zająknięcia (tak jak przypuszczałem winę ponosiła nie zwierająca gdzieś masa itp). W skrzynce bezpieczników w komorze silnika wyjąłem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki, następnie potraktowałem kontaktem 60 i poskładałem do kupy. W międzyczasie okazało się że pomyliłem 2 przekaźniki 5 i 4 pinowe (te węższe czarne) i były błędy sterowania światłami wycieraczkami i klaksonem, ale szybko zweryfikowałem błędy.Dodatkowo jeden 5A bezpiecznik był przepalony, więc go wymieniłem. Nie pamiętam od czego był, bo wyjmowałem wszystkie i nie zwróciłem na początku uwagi że jest przerwany.
Po wymianie i zamianie wszystkich błędnych podzespołów autko nie wykazywało żadnych błędów, oprócz oczywiście klimy,za którą się zabrałem po uruchomieniu "gadziny".
I tak jak gregor75 wskazywał, uwalony był przewód od sterowania przekaźnikiem klimy. Zamontowałem nowy przewód od kostki przy PCM aż do pinu w skrzynce. Nie rozbrajałem oryginalnej wiązki, lecz podpiąłem się szybko złączkami i zabezpieczyłem izolacją dość szczelnie, poprowadziłem przewód do skrzynki w taki sposób aby nigdzie się nie zagiął w przyszłości i aby siedział sobie spokojnie na swoim miejscu. Dodatkowo zabezpieczyłem dodatkową warstwą izolacji kostki PCM na przyszłość. Nie chciałem rozbebeszać oryginalnej instalacji. Zrobiłem tylko 3 zdjęcia z naprawy bo sobie o tym przypomniałem już przy końcowym składaniu wszystkiego do kupy, zamieszczam je dodatkowo dla zainteresowanych rozwiązaniem problemu.
Na koniec naprawy wykonałem testy Forscanem i usunąłem wszystkie błędy. Nie wywalał później żadnych błędów, nawet nie wywala już błędu U3001 (błąd wyłączenia ABS czy coś takiego. Mało istotny błąd nie wpływający na eksploatację,bezpieczeństwo itp.- MIL nie włącza się przy tym błędzie, ESP sprawne przy tym błędzie).
Dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc i poświęcony czas! Mam nadzieję, że kiedyś i ja będę mógł w czymś pomóc :-)
|