Odp: Rozmiar i opony co polecacie?
Panowie skusiłem się na opony NEXEN N FERA SU1 215 50 R17 i chciałbym podzielić się własnymi spostrzeżeniami na ich temat. Jako, że różnica w cenie pomiędzy nimi a np. Dunlopami wynosiła ponad 700zł to mnie zmotywowało do poszukania opinii na ich temat na wszelakich forach internetowych, bo opinie na portalach oponiarskich wypisują chyba pracownicy za karę jak coś przeskrobią - oczywiście same pochlebne. Nexeny na suchym prowadzą się bardzo dobrze, nie łapią kolein (przy tym rozmiarze) bardzo dobrze wyłapują nierówności (ścianka boczna wzmacniana XL) i do tego są ciche. Wjazdy w zakręty poprawiły się bardzo w stosunku do poprzedniego rozmiaru (215 55 r16) wg. mnie jest wystarczająco dobrze, nie żałuję, że nie przeskoczyłem na rozmiar 235 45 r17. Jazda na mokrym, akurat wczoraj chwilę popadało i miałem możliwość kilka razy wejść w zakręt i mocno przyhamować - jest dobrze, ba jest lepiej niż się spodziewałem, cały czas kontrolujesz samochód zero uślizgu. Wyczytałem gdzieś na forum alfaholicy, że model N FERRA montują na pierwszy montaż do nowych KIA (chyba OPTIMA), nie byłem w stanie tego zweryfikować nie mniej jednak jeżeli to prawda to samo to świadczy o przeskoku technologicznym koreańczyków w tej dziedzinie. Kończąc tym akcentem, nie pracuję dla tej firmy ale śmiało mogę wystawić pozytywną notę temu modelowi, kupiłbym ją drugi raz.
Ostatnio edytowane przez pretorian2 ; 09-05-2016 o 11:07
|