Temat: [S-MAX 2006-2015] Komunikat: "akumulator rozładowany"
View Single Post
Stary 09-05-2016, 11:17   #105
logar4
ford::advanced

Model: S-MAX
Silnik: 1,6 EcoBoost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"

Witajcie, moje auto ma tak od 3 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak napisałem w pierwszym poście pierwszy raz zauważyłem to w sierpniu 2013 a teraz mamy już maj 2016... i jeszcze pewnie troch e z tym aku pojeżdżę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma żydach innych problemów z prądem - tylko ten komunikat i wyłączenie zasilania radia po kilku minutach na postoju.

Tłumaczenie, że ten typ tak ma, to trochę żenujące jak na jeden z największych koncernów samochodowych a wymiana akumulatora po to by się go pozbyć (komunikatu) mimo, że aku jest sprawny i nadal dobrze działający też jest bez sensu.... (u mnie jak pisałem wg komputera aku wymaga wymiany już od .... 3 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Mogli by wymyślić coś lepszego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ale

Bump:
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie - ASO to umie serwisować, ew umie naprawić.
Natomiast ASO nie ma wiedzy o niuansach w stylu: znajomość kodu firmwareu czy kiedy i o czym dokładnie gadają miedzy sobą moduły.

To tak jakbyś w serwisie komputerowym miał pretensje, ze serwisant wymieniający dysk twardy nie zna asemblera, czy protokołów szyn DMA.
W mojej opinii ASO (skoro problem jest powszechny) powinno to zgłosić do "centrali" (bo oni nie naprawiają softu inaczej nic poprzez wgranie nowej wersji - i zapewne to zrobili a teraz czekają na nowy soft) a tam ktoś powinien sprawdzić soft i przygotować odpowiednią poprawkę. To by było stosunkowo proste i nie drogie. Skoro tak nie zrobili to z dość dużym prawdopodobieństwem problem nie leży w samym sofcie ale w sposobie wykonania pomiaru. W mojej ocenie pewnie konieczna jest zarówno poprawka w sofcie jak i jakaś znacząca zmiana w układzie pomiarowym. Być może ta zmiana jest w obecnym układzie elektryczno/elektronicznym FORDA nie możliwa choćby dlatego, że zbyt droga i dlatego nic z tym nie robią w "starych" konstrukcjach.

Być może w najnowszych produktach (samochodach) to poprawili albo w ogóle zrezygnowali z takiego rozwiązania.
Pozostaje poczekać czy jacyś szczęśliwi posiadacze forda np z 2016 roku zgłoszą takie problemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sam jestem ciekaw.

Ostatnio edytowane przez logar4 ; 09-05-2016 o 11:39
logar4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem