Temat: [S-MAX 2006-2015] Komunikat: "akumulator rozładowany"
View Single Post
Stary 09-05-2016, 13:48   #107
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"

To ja mam lepiej (czyt gorzej).
W zimie (po swietach) wymienilem aku (na Varte Silver). Z komunikatem byl spokoj pare mies i wlasnie teraz powrocil. Jest cieplo, trasy robie 10-20km dziennie. A ten potrafi pokazac komunikator ze aku rozladowany.

Co ciekawe wyswietla ten komunikat juz jak otwieram drzwi. Wiec zanim uruchomie silnik to wchodze w tryb serwisowy. A ten zawsze pokazuje napiecie wieksze niz 12V (12.1 lub 12.2). Czasem wyswietlie po dluzszej trasie i relatywnie malej przerwie.

Zaczynam myslec, ze pomiar na ktory bazuje ten komunikator jest wykonywany kiedy indziej. Np. przy ostatnim startowaniu silnika. moze mierzy do jakiej wartosci napiecie spada i potem ostrzega przy kolejnym wejsciu do auta?

Musze jeszcze zmierzyc voltomierzem roznice miedzy tym co pokazuje tryb serwisowy a realnym napieciem. Ale podejrzewam tez ze AKU moze jakies trefne mi sie zdarzylo. W koncu to byla okazyjna cena Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.