Temat: [S-MAX 2006-2015] Komunikat: "akumulator rozładowany"
View Single Post
Stary 09-05-2016, 16:53   #108
mottom
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"

Cytat:
Napisał gucio75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety tak jak pisałem wczesniej w moim samochodzie pendrive włożony w gniazdo usb powodował rozładowanie akumulatora . Sprawdzone - potwierdzone . Żona po raz drugi zapomniała wyjąć pendriva i ta sama historia.
Tydzień temu uruchomiłem samochód i okazało się, że radio nie działa - stwierdziłem, że pewnie padł bezpiecznik. Wcześniej żaden komunikat o słabym akumulatorze nie pojawił się. Pokonałem trasę ~300 km, w trakcie kilkukrotnie uruchamiałem samochód i radio nie działało, a akumulator bez problemu kręcił rozrusznikiem.
Ostatnio podchodzę do samochodu, chce go otworzyć, a tu nic. Okazało się, że padł zupełnie akumulator (miałem włożoną w gniazdo zapalniczki ładowarkę). Pierwsza myśl - padł akumulator, ale zanim kupiłem nowy akumulator - przetestowałem stary i okazuje się, że z nim wszytko w porządku. Sprawdziłem pobór prądu- otwarty samochód - 3A, zamknięty na początku 0,15A i po 15 min spada do poniżej 0,00A (z włożoną ładowarką). No to nie ma ładowania w samochodzie - wyłączony silnik napięcie na akumulatorze 12,5V, włączony - 14,5V. Co o tym sądzicie? Ja stawiam na jakieś zabezpieczenie przed ładowaniem słabego akumulatora, albo komputer czasami zapomina odłączyć zasilanie.
mottom jest offline   Odpowiedź z Cytatem