View Single Post
Stary 09-05-2016, 21:01   #5028
szczerba
ford::advanced

Imię: Bogdan
Model: MK5
Silnik: 2,0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał przemyp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Trochę się obawiam, bo w aucie ma najechane 183 tys km...
Kupiłem czteroletnie auto z silnikiem 140KM i przebiegiem 168 tys. km. Za raz po zakupie zmieniłem mu mapę na 163 KM, ale dalej moc nie dawała mi satysfakcji i przy 170 tys. km zachipowałem na 200KM. Teraz mam 189 tys.km. czyli od chipa niewiele przejechałem, ale w poprzednim Mondeo na silniku z chipem zrobiłem ponad 100 tys km i dwumasa była oryginalna bez oznak zużycia. Oczywistym jest, że większa moc silnika to większe obciążenie dla układu przeniesienia napedu. ale uzywana z umiarem nie skróci zbytnio przebiegu sprzęgła, dwumasy czy hamulców (nawiasem mówiąc kończące się klocki bez względu na chip koniecznie trzeba zmienić, jednak chip nie jest warunkiem przymusowej wymiany klocków jesli sa jeszcze dobre).
Reasumując: jeśli masz "wolne środki płatnicze" to zdecydowanie polecam chip tej jednostki nawet przy Twoim przebiegu (stan techniczny silnika i ostateczną decyzję o chipowaniu i tak musi podjąć fachowiec po sprawdzeniu auta na hamowni).