View Single Post
Stary 10-05-2016, 17:45   #232
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ?

Tak zgadzam się z wszystkim uwagami Marcina. Myślę jednak, że większość osób ma wątpliwości z powodu konieczności odpłatnej aktualizacji map. Wynika to z sytuacji rynkowej, gdzie jest bardzo mocna konkurencja w postaci smartphone, które oferuja szybsze aktualizacje i bezpłatne (jak choćby wspomniane Here maps). Dlatego uważam, że jeśli Ford woła sobie tak dużo za tą opcję nawigacji to przynajmniej aktualizacje map powinny być rozsądniej skalkulowane. Nawet częsta podróż zagraniczna (przy wykupionym pakiecie danych + wcześniejsze załadowanie map off-line) będzie dużo tańsza.

A jeśli idzie o transmisję danych to i tak jej nie unikniemy. Gdyż niemieccy producenci aut (do spółki z Here i Amazonem) juz pracują nad mapami w"chmurze" - online. Tylko takie rozwiązanie ma szansę bytu juz w nieodległej przyszłości, I wiąże się to nie tylko z problemem ciągłej zmiany sieci dróg, ale przede wszystkim posuwającymi się pracami nad samochodem autonomicznym i innych związanych z tym lub podobnych usług. Nawet zwykły tempomat aktywny, juz powoli zaczyna korzystać z infromacji o ewentualnych korkach i zagrożeniach na drodze. Rozwiązanie problemu jest inne: obniżenie kosztów transmisji danych do wartości uzasadnionej - bo to co jest teraz w roamingu to rozbój na drodze. I tak jak roaming potaniał w ciągu ostatnich kilku lat, tak i przesyłanie danych też będzie musiało potanieć. A producenci aut powinni pracować nad nowymi gadżetami (czytaj: płatnymi opcjami) a nie uporczywie trzymać sztucznie ceny nawigacji przez: eliminowanie gniazd AV, redukcję liczby gniazd na kartę, ciągłe zmiany systemu i braku kompatibilności wstecz, blokowanie kart z mapami.

Myślę, że gdyby system miał odblokowaną jedynie prostą funckjonalność odwzorowania na ekranie tego co widać na ekranie smartfona, to mało kto korzystałby z innej nawigacji jak ta w smartfonie - nawet za cenę, że obsługa nie byłabyy przez ekran w samochodzie. Bark możliwości wjazdu do centrum miast, czy też nawet konieczność przejścia kilka przecznic z miejsca parkowania, definitywnie wskazuje na nawigację komórkową, jako tą lepiej spełniającą wymagania użytkowników

Ale sam chętnie doinstalowałbym nawigacje u mnie - ale za kilka stówek max - tyle to może to jest warte mając przed oczami wizję kolejnych wydatków na aktualizację map. Dlatego po cichu liczyłem, że może chociaż system bedzie mógł przeczytac mapy z Here :-( (które myślę z ebędą kontynouwane pod szyldem MS dla Windows Mobile).

A tak w ogóle zobaczymy co przyniesie Sync 3. No bo jeśli będzie umożliwiał wykorzystanie nawigacji z smartfona to wiele osób może się zdecydować na zmianę hardware Sync 2 -> Sync 3 niż sam upgrade Sync 2 o nawigację

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-05-2016 o 18:00
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem