Odp: Centralny zamek dziwne objawy
Witam ponownie po dzisiejszym dniu mam już informacje że zamek w drzwiach jest ok. Podmieniłem na inny i nic się nie zmieniło. dalej tylne drzwi nie reagują na zamykanie i otwieranie. Jak już wcześniej pisałem mam błąd 01145 tj siłownik centralnego zamka, otwarcie drzwi tylnych, zwarcie z biegunem dodatnim, stały. Należy przez to chyba rozumieć że któreś kable powodują zwarcie i to nie wiem które i w którym miejscu. Nie mam pojęcia jak to sprawdzić jeżeli można to proszę o podpowiedź. Przeglądając internet znalazłem taki opis cyt.
,,do centralki przychodzą dwie kostki(tak jest u mnie). Interesuje nas kostka
taz prawej strony (kable sa tam w trzech rzedach). W prawym dolnym rogu
kostki jest kabel czarno-czerwony to jest zamykanie drzwi kierowcy i wlewu
paliwa, w srodkowym rzedzie jest kabel zielono-niebieski od otwierania
wszystkich drzwi i wlewu a w gornym rzedzie jest przewod zielono-zołty i
on jest odpowiedzialny za zamykanie drzwi pasazera. I wlasnie ten otatni
przewod u mnie byl przelamany. Drzwi kierowcy otwieraly sie i zamykaly a
pozostale komletnie nic. Jezeli ten kabel bedzie oki to aby wylkuczyc
silowniki (bez rozbierania tapicerki) wez sobie jakis luzny przewod podlacz
go do plusa (np .pod bezpieczniki) i dotknij do zielono-zoltego o ktorym
pisalem wczesniej (drzwi powinny sie zamknac) a dotykajac tym samym
przewodem do zielono-niebieskiego drzwi powinny sie otworzyc.
powodzenia"
Teraz chciałbym wiedzieć na którym kablu który idzie do środkowego słupka powinno być stałe napięci.
Nie wiem jeszcze jak to wszystko ma się do tych dolnych przycisków schowanych za gumowymi osłonami. Lecz jeżeli na liczniku nie świeci się zadna kontrolka po zamknięciu wszystkich drzwi to znaczy chyba że te przyciski są sprawne i tam nie ma żadnego zwarcia. Musze przelecieć kable od tylnego zamka do słupka i od słopka dalej chyb one schodzą w dół i idą gdzieś po fotel kierowcy i dalej.
Jak widzicie narazie dysponuje takimi informacjami lecz dalej nie wiem jak to jest z tym stałym napięciem. Proszę o wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
|