Odp: Obrócona panewka
Dostałem w końcu wycenę:
1. wyjęcie silnika i wlozenie 1500
2. obróbka wału i planowanie 800
3. uszczelki do głowicy silnika + uszczelniacze 550
4. korbowód ???
5. panewki korbowodowe z serwisu 512
6. sruby do głowicy 130
7. rozrząd 150
8. olej do płukania 105
9. olej do zalania na got. 172
10. plyn do chłoldnicy 80
11. filtr oleju 2 szt. 60
12. rozbiórkla sinika i złożenie 1100
13. kaseta rozrzadu ???
14. uszczelka pod pokrywe pompy pal 115
---------------------------------------
Razem 5274 zł
Brakuje mi tutaj jeszcze wyceny korbowodu (nie wiadomo do końca jaki ma być typ). Podobno dopiero po wyjęciu wału będzie można to sprawdzić. Nie wiadomo też co z kasetą rozrządu i łańcuchem. Gdyby doszło to do wymiany to trzeba doliczyć jeszcze z 1500zł!!!
Kwota jest duża, ale też sporo niewiadomych. Zawsze można jeszcze ponegocjować i odpytać innych mechaników. Ale chyba jak już poszedłem w rozbiórkę w drobny mak silnika to chyba będę go naprawiał. Szkoda teraz wydanej kasy na rozbiórkę, która w momencie zakupu innego silnika będzie wyrzucona tak naprawdę w błoto.
Z drugiej strony taka naprawa jest mocno skomplikowana jak sądzę i nie mam 100% pewności jak auto będzie jeździło i jak długo? No będzie jakaś gwarancja, ale czy pół roku starczy żeby wykryć jakieś błędy w remoncie?
Dzisiaj wał korbowy pojechał do szlifierza, aby zweryfikował czy można go regenerować.
----
salom - dzięki za te wyjaśnienia odnośnie uszkodzonego wtrysku, dostającego się paliwa do oleju i jego rozrzedzania. To mi rozjaśnia sytuację i faktycznie mogło wywołać usterkę w moim s-maxie.
Ostatnio edytowane przez kesick1 ; 11-05-2016 o 14:01
|