Cytat:
@ klucho
na każdym, nawet nowym akumulatorze jak jest rozładowany to pod obciążeniem będzie spadało napięcie i jest to normalne. Serwisant jak chce sprzedać akumulator to sprzeda.
Jak długo ładowałeś akumulator, jakim prądem i do jakiego napięcia?
|
U mnie regularnie pokazywało na conversie 11,9V, ogólnie jak po zgaszenia silnika nie otworzyłem w ciągu 15sek. drzwi (co wymuszało zgaszenie radia) to na bank miałem komunikat akumulator rozładowany.
Ładowałem 2ma różnymi prostownikami, jeden z opcją odsiarczania pałował aku przez ponad 24h ale na niewiele się to zdało, pomiar po ładowaniu 12,5-12,6V a po kilku dniach zjeżdzało do wspomnianych 11,9-12V.
Nie było sensu reanimować trupa -> 5lat i game over.
PS. Co do sprzedawcy (autoryzowany ZAP/Sznajder)) i jego pracownika to nie mam zastrzeżeń. Przez taki sam czas męczyliśmy nowy i stary. Nowy ledwo schodził poniżej 11V (min. ok. 10,7V) pod obciążeniem a stary przy każdej próbie schodził poniżej 7V (min.6,75V).
PS2. Pierwsze kilometry z nowym aku pokazywał ładowanie w czasie jazdy 14,4V a teraz po pełnym naładowaniu ciągle pokazuje 13,4-13,5V i tak ma być. Na postoju 12,5V jak przyklejone.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.