Temat: [Mondeo 2007-2014] Klimatyzacja nie działa
View Single Post
Stary 12-05-2016, 12:42   #218
monTTana
ford::average

Model: Mondziak 4
Silnik: 2.0 po mapce 185km 420nm
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Klimatyzacja nie działa

Cytat:
Napisał BrysQ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest czujnik wysokiego ciśnienia. Rezystancje sprawdzasz miernikiem. Masz w nim 3 przewody jeden zasilenie +5V drugi masa i jeden sygnalowy. Sprawdź na tych pinach jaka jest rezystancja. Na tym forum jest też gdzieś zestawienie jaka powinna być prawidłowa rezystancja czujników ciśnienia klimy. Być może ten używany czujnik szwankuje równie mocno jak wcześniejszy. Ale najpierw trzeba sprawdzić u klimiarza czy jest prawidłowo układ zaserwisowany. Powinien automatem serwisowym wykonać po kompletnej serwisowce diagnostykę układu. Ale wszystko wyjdzie na serwisie bo mi określić jaka ilość czynnika powinna być w układzie a ile zostanie odzyskane.

Każdy dzień przynosi nowe wyzwania...
Po problemie, właśnie wróciłem z serwisu klimy i od to - ostatnim razem ją tylko dobijałem, bo słabo chłodziła. Fachowcy, którzy mi ją dobijali nie żałowali czynnika i zamiast 520g to walnęli uwaga 780g! Za duża ilość czynnika nie zwiększa ciśnienia w klimatyzacji w stanie spoczynku a dopiero podczas jej pracy, dlatego też tak szybko to ciśnienie rosło i równie szybko spadało. Gościu z serwisu powiedział, że jakby winą była niedrożność układu bądź zawór rozprężny to ciśnie szybko by rosło ale bardzo powoli spadało.
Także problem rozwiązany.