View Single Post
Stary 12-05-2016, 18:08   #3
sebastiangora
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi 125km
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Drżenie / bicie kierownicy - kończą się rozwiązania :(

Cytat:
Napisał Psilocke Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie to uczyli, że piasty (łożyska) to się parami wymienia. Czemu?
A no bo koła masz połączone. Jak było bicie na jednej to druga też obrywała po zadzie.
Zakładasz jedną nową i ta dostaje bić od drugiej ruszonej. I tak w koło macieju.
Do tego jeśli łożysko miało bicie to tarcza dostała. Wymieniasz tarcze to nowa też dostaje od łożyska. Wymieniasz łożysko bez tarczy to łożysko dostaje od tarczy. Trzeba toczyć albo wymieniać komplet.

Tarcze były przegrzane?

Jarzmo hamulca to sam sprawdzisz czy dobrze pracuje. Trzeba tylko zdjąć koła.

Sporo rzeczy było robionych, z tego co piszesz, ale wychodzi, że nikt nie zrobił wszystkiego a-z.
Innymi słowy wymieniana/naprawiana była jedna rzecz z całego zespołu, który pracuje razem.
W pierwszej kolejności wymienił bym łożyska i toczył tarcze. Tylko wszystko na raz.

Dzięki za zainteresowanie.
Wiesz, ufałem mechanikom, którzy zajmowali się moim samochodem.
Tarcze przód i tył wymieniałem już sam, przód drugi raz, po mechanikach.
Kupiłem zegar do sprawdzenia bicia na tarczy, będę to sprawdzał za kilka dni. To powinno dać odpowiedź na temat bicia drugiej piasty/tarczy, prawda?

Tarcze nie były przegrzane. Podjadę jeszcze raz na badanie techniczne, z prośbą o dokładniejsze przyjrzenie się układowi kierowniczemu, znalezieniu luzów.
sebastiangora jest offline   Odpowiedź z Cytatem