Cytat:
No i dupa bo nawet jeśli rodzina 2+2 ma łączny dochód netto na poziomie 8k/miesiąc to żadnego kredytu na mieszkanie nie dostaną bo nie mają zdolności. Nawet jeśli na rękę po opłaceniu chfów zostaje im 6k.
|
Mając taki dochód wystarczy zacisnąć pasa i zamiast spłacać 2 tys/miesiąc można płacić np. 5 tys (chyba, że mając kredyt we frankach nie ma takiej opcji- nie orientuję się).
Ja mając kredyt w pln na 10 lat , spłaciłem w ciągu 4. Nie jeździłem na wakacje, nie chodziłem po knajpach, ale teraz mam spokój.
Tak mi się skojarzyło, może nie do końca na temat- widziałem reportaż o górnikach z KGHM-u. Płakali ,jak to oni mało zarabiają za taką ciężką i niebezpieczną pracę. Jeden pokazywał pasek z wypłatą- raptem 3500 zł. Ale jak się potem okazało- była to już wypłata po wszystkich potrąceniach. A potrącenia to -2000 zł kredyt mieszkaniowy, 1 tys zł kredyt samochodowy, 500 zł kredyt konsumpcyjny. Czyli jak ktoś bierze kredyty o wartości połowy pensji, to nie ma sie co dziwić,że występują problemy ze spłacaniem.
Pomijam fakt, że wielu chciałoby zarobić chociaż te 3500 zł.