View Single Post
Stary 14-05-2016, 22:25   #1
gmichal
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie 1.8 TDCi 115 KM - słabo przyspiesza w dolnym zakresie

Witam wszystkich,
Forum czytam i przeglądam od 2013, ale nie byłem aktywnym piszącym. Przyszedł jednak czas na pierwsze pytanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przekopałem większość podobnych tematów (przynajmniej tak mi się wydaje) i nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi.

Jeżdżę Focusem MK1 1.8 TDCi 115 KM Turnier (kombi) 2002r. z przebiegiem 240 tys. (z czego 60 tys. moje).

Mam pewien problem ze słabym przyspieszeniem, ale tylko w dole - najczęściej 1. i 2. bieg. Mam wrażenie, że Focus więcej hałasuje niż jedzie. Od trzeciego biegu "idzie" w miarę normalnie. Na wysokich biegach jeździ dobrze i przyspiesza świetnie od 120 km/h do 170 km/h. Jakiś czas temu testowałem i poleciał 211 km/h, więc spokojnie można mierzyć się z sukcesem z Octaviami, BMW 3 itd. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Martwi mnie jednak brak "dołu".
Rozpędzając się na dwóch pierwszych biegach bardzo słabo przyspiesza.
  • brak błędów na komputerze
  • wtryski i pompa OK
  • wymieniony filtr paliwa
  • suchy, nie bierze oleju
  • turbo pompuje (chociaż mam wrażenie, że na tych dwóch pierwszych biegach za póżno jest odczuwalne - 2600 rpm)
  • paliwo: Verva ON, sporadycznie BP Ultimate lub Shell (nie ma blisko w okolicy)
  • jakiś czas temu wymieniony łącznik silnika z układem wydechowym (taki elastyczny), przetarł się i głośniej chodził

Co może być przyczyną słabego przyspieszania w dolnym zakresie?
Celuję z nadzieją w zapchany EGR, katalizator lub układ wydechowy. Dobrze myślę, czy to może być coś gorszego?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Michał
gmichal jest offline   Odpowiedź z Cytatem