View Single Post
Stary 19-05-2016, 09:25   #139
DMariusz
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Kredyty mieszkaniowe we frankach

Cytat:
Napisał jagmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tyle tylko że zapewne w tych wyliczeniach brałeś pod uwagę ratę w PLN taka jaka wychodziła na tamten okres (bo nie byłeś w stanie przewidzieć jak będzie się kształtował Wibor)
Tak, masz absolutną rację. Powiem więcej - W tamtym okresie, patrząc na dane historyczne, kurs franka był stabilniejszy niż WIBOR. Przez co wydawał się dużo pewniejszy na przyszłość.
Cytat:
Napisał jagmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wiec zapewne w złotówkowym byś wyszedł lepiej...
Na przestrzeni tych 8-miu lat? Nie robilem symulacji. Patrząc na ostatni rok (czyli frank po 4pln) możesz mieć rację. Obstawiałbym raczej, że na razie jestem mniej więcej po równo, z każdym miesiącem "tracąc" do kredytu w złotówkach.
Niemniej jednak, przez pierwsze 3 lata rata frankowa byla nizsza. A byl to okres meblowania i urządzania tego wybudowanego domu.

Inny przykład - część mojej rodzina wzięła w podobnym okresie kredyt złotówkowy na mieszkanie (bodajże w ramach MDM). Nic wielkiego, ot 2 pokoje w mieście, a kredyt jak 3/4 budowy domu. W międzyczasie pojawiło się dziecko i chcieliby się przenieść do czegoś większego. Mimo spadku WIBORu i niższej raty nie mogą - wartość mieszkania jest niższa niż pozostała kwota kredytu. To oczywiście związane jest ze spadkiem wartości mieszkań, nie z kursem franka, niemniej jednak mimo że płacą mniej, muszą się liczyć z tym że te kilka lat spłacania kredytu nie da im żadnych oszczędności.

Źycie jest nieprzewidywalne. Nie wiem, co będzie za 5-10 lat, a o tym która opcja okaże się lepsza za lat 20 to na trzeźwo nie ma co dywagować. Po prostu kredyt wiąże się z ryzykiem. Ludzi nie stać na mieszkanie za gotówkę więc podejmują to ryzyko.
A może wynajem byłby lepszy? To również ryzyko, bo za 5 lat można żałować że nie kupiło się mieszkania jak były połowę tańsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podjąłem decyzję o domu za franki to mam... codzienne wyzwanie z dojazdami do szkoły / przedszkola przed i po pracy zamiast problemów gdzie dzieci z zabawkami poupychać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No ale przynajmniej DPF się nie zapycha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
DMariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem