Temat: [Mondeo 2007-2014] Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie
View Single Post
Stary 24-05-2016, 00:38   #1160
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Naprawy złych decyzji ciąg dalszy. Na razie przednia oś. Bit stanley nie dał takiej plamy jak poprzedni (zwrócono mi pieniądze, bo nie chciałem wymiany na to samo).

Tak wygląda tarcza pokryta "czymś" z klocków ate ceramic:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(kolor jest nieistotny, bo zależy od kąta padania światła, ale widać te charakterystyczne "zadziory" i brak gładkiej, błyszczącej powierzchni).

A tak po zaledwie ~20 kilometrach z klockami ate original"

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(czyli zbliża się do normy)

Tego gluta z ceramicznych niełatwo jest zmyć. Niby po płynie do czyszczenia hamulców albo benzynie ekstrakcyjnej szmata jest już czysta, a potem przejedziemy raz odrdzewiaczem i znów jest cała brudna. Tak wygląda różnica:

(po prawej powierzchnia niby już czysta, a po lewej przejechana odrdzewiaczem)

Krótko: ate ceramic to zupełny niewypał i nie polecam nikomu. Ich jedyna zaleta (brak pylenia/czyste felgi) jest okupiona słabym hamowaniem.

Pierwszy raz zaraz po wymianie hamulców (zanim się zdążą ułożyć) auto hamuje mi lepiej niż przed. :-) 18000 km się męczyłem z tym dziadostwem.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem