View Single Post
Stary 25-05-2016, 11:21   #217
cesar-
ford::beginner

Model: Mondeo MkIV
Silnik: 2,0 Duratec
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

Witam,
Podzielę się spostrzeżeniem przy wymianie głośników papierowych na plastikowe przy radiu 6000cd.
Zacznę od początku.
Zaczął mi charczeć tylny głośnik więc zdecydowałem że kupię dwa używane plastikowe oryginalne głośniki które zamontuje na przodzie a na tył przełożę papierowy.
Po rozebraniu boczków zdziwiłem się że z jednej strony już mam plastikowy (wymiana jeszcze na gwarancji).
Po zamontowaniu głośników i boczków okazało się że wymieniony na gwarancji głośnik gra znacznie gorzej niż kupiona używka więc zdziwiony zacząłem podmieniać. Cały czas ze skutkiem że głośnik z gwarancji gra tragicznie nawet gorzej niż papierowy.
Wyjąłem dwa położyłem obok siebie - identyczne, odwróciłem i znalazłem w czym rzecz.
Otóż gorzej grający głośnik ma 25W a lepiej 20W.
Więc w naszych mondkach (czego na forum nie znalazłem) montowano przynajmniej trzy rodzaje głośników: papierowe 20W ostatnia litera oznaczenia "A", plastikowe 20W ostatnia litera "B" i plastikowe 25W ostatnia litera "C".
Prawdopodobnie wzmacniacz radia nie daje rady głośnikom 25W.
Do tylnej blachy drzwi przykleiłem podkład pod panele podłogowe (pianka z folią aluminiową).
Całość zaczęła grać naprawdę lepiej niż przypuszczałem.
Mam trochę fioła na punkcie sprzętu HI-FI w domu więc wydaje mi się że jestem w stanie to obiektywnie ocenić.
Dodatkowo samochód baaaaaaaaaaaaaaardzo się wyciszył.
Pozdrawiam
cesar- jest offline   Odpowiedź z Cytatem